לפרויקטים של תמ"א 38, פינוי בינוי, ובנייה חדשה נדרשים היתרי בנייה מהרשות המקומית. משך הזמן אשר נדרש לקבלת ההיתר משתנה מרשות מקומית אחת לאחרת. על פי דו"ח יישום תמ"א של מינהל התכנון לשנת 2015 טווח הזמנים הוא רחב ונע בין חודש לשנתיים, דבר אשר נובע מאופן הטיפול והמשאבים שכל רשות מקצה לתחום. שר האוצר, משה כחלון, מנסה לאחרונה לקדם יוזמה שמטרתה לקצר את משך הזמן לקבלת ההיתרים.
ליזמים המובילים בפינוי בינוי לחץ/י כאן
עיכובים במתן היתרים מייקרים עלויות
על פי הלמ"ס, זמן הבנייה הממוצע של בניין בישראל עלה בעשור האחרון ב-15.5%. מספר התחלות הבנייה ב-2017 ירד בשיעור של 14%. אחת הסיבות לכך היא אורך הזמן הנדרש לקבלת ההיתרים מהרשויות המקומיות. היוזמה החדשה של כחלון מבקשת להעביר את המושכות לידי האדריכלים, ולאפשר להם להנפיק את ההיתרים במקום בודקי התוכניות ברשות המקומית. התנאים שנקבעו הם שאדריכלים אלו יהיו בעלי ניסיון של שבע שנים לפחות, שלא הורשעו בעבירה עם קלון או בעבירה פלילית בחמש השנים האחרונות, ושהגישו בשנים האחרונות בקשות להיתרי בנייה לעשרה מבנים לפחות. היוזמה, שהוגשה לאחרונה, צפויה להגיע לשולחן הדיון בכנסת בחודשים הקרובים. אלו המצדדים ביוזמה, ביניהם הקבלנים והאדריכלים, טוענים כי אחד החסמים העיקריים בשוק הדיור הוא העיכוב במתן היתרים, המייקר את תהליך הבנייה.
לבירור היתכנות תמ"א בבניין שלך לחץ/י כאן
אילו תקדימים יש ליוזמת כחלון והאם הפעם זה יצליח?
זו אינה הפעם הראשונה שבה מקודמת יוזמה כזו. לפני 4 שנים עברה בכנסת רפורמה בתכנון ובנייה הידועה כתיקון 101. רפורמה זו הייתה אמורה לייעל את הליכי הרישוי, אך נראה כי כשלה מלעשות זאת. כישלון זה מתווסף ליוזמה אחרת שנעשתה בשלוש השנים האחרונות – תמריצי הדיור בסך 335 מיליוני שקלים ששולמו לרשויות המקומיות על מנת שאלו יגדילו את קצב הנפקת היתרי הבנייה בתחומן. כחלק מהרפורמה הוקמה מערכת רישוי מקוון, מטרתה הייתה לרכז במקום אחד את ההליכים, המידע והאישורים הנדרשים, ולסייע בקיצור לוחות הזמנים למתן היתרי בנייה. כשנה לאחר הטמעת המערכת, גורמים שונים בענף התלוננו כי ישנן תקלות רבות במערכת. בנוסף לכך, עלו טענות כי הרשויות המקומיות משתמשות במערכת הטכנולוגית על מנת להימנע ממגע אנושי כך שבמקום לזרז את התהליך, נוצרים בו עיכובים. המהלך שנועד לפשט ולהנגיש את התהליך לא נחל הצלחה הוכחה לכך היא שכשנה לאחר השקת המערכת, שר האוצר חתם על תקנה המאפשרת במקרים של תקלה במערכת, לחזור לצורת ההגשה הקודמת. נקווה כי הפעם היוזמה החדשה של כחלון תצלח ותעבור בכנסת. כך, פרויקטים של בנייה אשר ייקחו חלק בהליך המקוצר, יצמצמו באופן משמעותי את משך הפרויקט, מה שעשוי להוזיל את מחירי הדירות.
צילום תמונה ראשית: ציפי בריקמן
לליווי תהליכי תמ"א מהשלב הראשון עד לסיום התהליך, השאר/י פרטים כאן