הגעתם להסכמה שאתם מעוניינים לעבור תהליך של תמ"א 38 בבניין שלכם? לפני שאתם בוחרים את אנשי המקצוע הרלוונטיים וחותמים איתם על חוזה, הנה כמה נקודות שיסייעו לכם לעבור את פרויקט יזמות תמ"א 38 בצורה נעימה וחלקה:
בירור לגבי היתכנות תמ"א 38 בבניין
כדי לוודא שהבניין שלכם מתאים לביצוע הפרויקט, תוכלו לוודא מספר דברים: בדיקה באתר CitySquare לגבי פוטנציאל ההיתכנות שלו על פי הכתובת המדויקת, ובנוסף, לוודא שהוא עומד בתנאי הסף הנדרשים לביצוע תמ"א 38:
1. הבניין נבנה לפני שנת 1980 ולא עומד בתקן של רעידות אדמה.
2. שטחו של הבניין למעלה מ-400 מ"ר או שגובהו למעלה מ-2 קומות.
3. רוב הדיירים מסכימים לביצוע תמ"א 38.
בחירת נציגות דיירים
היזם והעו"ד שייבחרו בהמשך לא יוכלו לעבוד מול כל דיירי הבניין. לכן יש לבחור נציגות של 3-4 דיירים מובילים, אשר תהיה בידם הסמכות והרצון להניע את הפרויקט. כמו"כ יש לבחור אנשי מקצוע איכותיים, ולנהל מו"מ מול היזם והקבלנים. נציגות טובה יכולה להיות ההבדל בין פרויקט מוצלח לבין פרויקט כושל.
בחירת אנשי מקצוע
מעבר ליזם שינהל את הפרויקט, ישנם מספר אנשי מקצוע שאמורים ללוות את התהליך. רצוי לבחור אותם טרם הבחירה ביזם. שמאי מקרקעין לדוגמא, יכול להבהיר לדיירי הפרויקט מה תהיה תמורה הולמת עבורם על ידי הכנת דו"ח אפס. חשוב לדעת מה ייחשב לתמורה הוגנת בטרם תקבלו הצעות מיזמים. רצוי לבחור גם מפקח בעל ניסיון רב שילווה את הפרויקט מראשיתו. וכמובן עו"ד מקצועי המומחה בתחום המקרקעין, שיגן על זכויות הדיירים.
בחירת יזם לתמ"א 38
לעיתים עו"ד יוכל לסייע לכם לאתר יזם מתאים לביצוע הפרויקט, ולעיתים תיאלצו לאתר אותו בעצמכם. כדאי לקבל מספר הצעות מחיר. כדאי גם לבדוק לעומק את היזם, את ההיסטוריה והניסיון שלו ואת האיתנות הפיננסית שלו (בקשו לראות מסמכים רלוונטיים שיוכיחו את חוסנו הפיננסי). בקרו באתרי בנייה שבהם הוא מנהל כעת פרויקטים, ובקשו לראות גם פרויקטים שהגיעו לקו הסיום. חשוב לבחור ביזם שגם סיים פרויקטים ולא רק נמצא בתחילתם או בעיצומם. צרו קשר עם דיירים מפרויקטים קודמים של היזם, ובררו איתם על תהליך העבודה מולו.
לדירוג היזמים המובילים בתמ"א 38/2
תכנון הפרויקט
כדאי שתהיה הסכמה מראש עם היזם והקבלן על המפרט הטכני של הדירות. תכנון הפרויקט צריך להיות מפורט ככל האפשר. התכנון צריך לכלול פרטי עלויות של החומרים, רמת גימור, תוקף האחריות שניתן לכל דבר. כמו"כ לוחות זמנים של הפרויקט, ומה קורה כאשר היזם והקבלן לא עומדים במועדים שנקבעו מראש (קנסות, ריביות וכו').
חתימת ההסכם עם היזם
לאחר שחתמתם חוזה מול היזם בו מפורטים כל התנאים למימוש הפרויקט- כולל הזכויות והחובות של שני הצדדים, אבני הדרך בביצוע הפרויקט ועוד- מוגשת בקשה על ידי היזם לרשות המקומית להוצאת היתר בנייה. מפקח הבנייה שבחרתם אמור לדווח לכם לעיתים קרובות על התקדמות הפרויקט מול הרשויות, עד לרגע שבו תוכלו לצאת לדרך ולהתחיל בתהליך הבנייה.