חששות רבים מלווים את ההורים בשעה שבה הם שולחים את ילדיהם לבית הספר. המצב הביטחוני אשר תמיד מלווה אותנו כצל מאיים לכל מקום, התחרותיות וההישגים הלימודיים, הקשרים החברתיים שירקמו הילדים, עם כל ההנאה והפגיעות שמתלווה אליהם. כעת מתווסף חשש נוסף: בטיחות המבנה בו לומדים ילדינו שעות כה רבות במהלך השנה.
כמה מבתי הספר בארץ ממוגנים?
בשנת הלימודים תשע"ט, 2018, שהחלה היום ב-2 לספטמבר יצטופפו למעלה מ-600 אלף תלמידים בבתי ספר אשר אינם מוגנים מסכנת קריסה בשל רעידות אדמה. מדובר ביותר מ-1400 מוסדות חינוך הפזורים ברחבי הארץ, הפועלים במבנים שהוקמו טרם שנת 1980 – השנה שבה החלו לבנות מבנים על פי תקן 413 עם עמידות לרעידות אדמה. חלק מבתי הספר אף הוקמו טרם קום המדינה, וברוב המקרים מבנים אלו לא חוזקו בחלוף השנים. עם זאת, על פי נתוני משרד החינוך, כיום 256 ממבני בתי הספר שהוגדרו בעדיפות גבוהה מטופלים על ידי משרד החינוך בשיתוף עם הרשויות המקומיות.

צילום: גיל אליהו, הארץ
ערים בסיכון גבוה
הערים בעלות אחוזי הסיכון הגבוהים ביותר הן: רמת גן שבה 35 מתוך 45 בתי ספר אינם עומדים בתקן ולפיכך למעלה מ-85% מהתלמידים לומדים במוסדות חינוך שאינם מחוזקים, בבת ים 28 מתוך 45 בתי ספר אינם עומדים בתקן וכ-76% מהתלמידים חשופים לסכנה, בתל אביב מדובר בכ– 74% מהתלמידים, בחיפה 69% ובהרצליה כ-61% מהתלמידים לומדים בבתי ספר שאינם מחוזקים. לעומתן, במודיעין-מכבים-רעות כל מוסדות החינוך ממוקמים במבנים עמידים בפני סכנה של רעידות אדמה, גם בבית"ר עילית ובבית שמש מצב העמידות של בתי הספר תקין כאשר רק 2% ו-3% מהתלמידים בהתאמה לומדים בבתי ספר שאינם מחוזקים.
תלמידי בתי הספר היסודיים, הלומדים בכ-950 מבנים, הם אלו אשר חשופים יותר מכל לסכנת הקריסה, ומהווים למעלה ממחצית כלל התלמידים אשר נמצאים בסיכון. אחריהם תלמידי חטיבות הביניים ותלמידי החטיבה העליונה אשר מהווים כ-29% ו-14% בהתאמה מכלל התלמידים בסיכון.
על אף שרוב מוסדות החינוך כלל לא ממוקמים באזורים בהם יש סיכון גבוה לרעידות אדמה, עדיין ערים רבות במרכז הארץ ובאזור ים המלח חשופות גם הן לנזקים חמורים במקרה של רעידת אדמה, בעיקר כאשר מדובר במבנים אשר נבנו טרם שנת 1980.
אז למה לא מבצעים תמ"א בבתי ספר ברחבי הארץ?
תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה הידועה בשמה תמ"א 38 מיושמת בעיקר במבני מגורים ולא במבנים ציבוריים, בשל העובדה שביצוע תמ"א 38 במבנים ציבוריים מאפשר תוספת של קומה אחת בלבד למבנה, ולכן אין מוטיבציה כלכלית לקבלנים לממש את תוכנית המתאר במבנים ציבוריים. כך יוצא שמימון תחזוק המבנה נופל בעיקר על קופת הרשויות המקומיות שבהן פועלים בתי הספר, ואלו אינן ממהרות לשדרג ולתחזק את המבנים על חשבונן. בינתיים, לא נותר לנו אלא לקוות לטוב.

הרשויות מגיבות
מעיריית חיפה נמסר: חיזוק מוסדות החינוך בחיפה מתבצע בכל הארץ ע"י הממשלה, באמצעות משרד החינוך, בהתאם לסדרי עדיפות שנקבעו בסקר מקיף של מוסדות חינוך. עד להשלמת חיזוק כל המבנים על ידי משרד החינוך, התקינה העירייה מערכות התראה מפני רעידות אדמה בכל מוסדות החינוך בעיר. המערכות המחוברות לרשת גלאים סיסמולוגים מספקות זמן התראה המאפשר פינוי מוקדם של התלמידים טרם פגיעת הרעידה בבית הספר. בתוך כך הסתיים חיזוק מבנה ביה"ס עירוני ג', לרבות המבנה המרכזי. בבית הספר עירוני ה' הסתיים גם-כן חיזוק אחד המבנים (אגף א'). בעירוני א' העירייה בוחנת מול משרד החינוך אפשרות להעתקת הלימודים לבית ספר חלופי הנמצא בקרבת מקום ובתיכון קריית חיים מתבצע תכנון מפורט לחיזוק מבנה בית הספר.
מעיריית תל אביב נמסר: מבני החינוך בעיר תל אביב-יפו הוקמו בהיתר ועל פי חוק. העירייה פועלת בהתאם לתכניות העבודה, למשאבים הקיימים וביחס לסיכונים הנדרשים. בשלוש השנים האחרונות בלבד השקיעה העירייה למעלה מ-600 מיליון ₪ בבנייה של מבני חינוך חדשים ובשיפוץ של מבנים קיימים. נדגיש כי מערכות התרעה כנגד רעידות אדמה מותקנות בכל המבנים שנבנו בשנת 1980 ומטה כפי שמחייב החוק. כמו כן, במוסדות חדשים שנבנים כיום מותקנת מערכת התרעה כחלק מתכנון הבניה.
מעיריית חולון נמסר: בשנה האחרונה קבע משרד החינוך שחולון אינה ממוקמת באזור סיכון לרעידת אדמה ולכן ביטל את כל התקציבים לטובת עבודות החיזוק של מוסדות החינוך בעיר, כולל גם את התקציב שכבר אושר על ידו לחיזוק תיכון ק"ש. לפיכך, לא חל כל שינוי בנושא בשנה החולפת.
מעיריית קרית אתא נמסר: תוכנית לחיזוק מבני חינוך הינה תוכנית רב שנתית שכן לא ניתן לבצע את כל בתי הספר בו זמנית תוך פרק זמן קצר. בשלב זה אנו פועלים לטיפול במפגעים בכל מוסדות החינוך בעיר ללא יוצא מן הכלל וכן בניית ביה"ס נועם (לאחר שאושרה תוכנית להריסתו ובנייתו מחדש). כאמור, עיריית קרית אתא ערוכה לכל ולא קיימת סכנה לתלמידים.
היערכות משרד החינוך לרעידות אדמה
ממשרד החינוך נמסר: הטיפול בחיזוק מוסדות חינוך מפני רעידות אדמה מתבצע בכפוף להחלטת ממשלה והנחיות של ועדת היגוי בין- משרדית. במהלך השנים האחרונות הקצו משרדי החינוך והאוצר כ- 360 מיליון ₪ לחיזוקם של מבנים. לקראת השנה הקרובה (תשע"ט) יוקצו עוד 80 מיליון ₪ לטובת הנושא. המשרד בשיתוף עם הרשויות המקומיות מטפל כיום בחיזוקם של 256 בתי ספר שהוגדרו בעדיפות גבוהה. המשרד ממשיך לצרף בתי ספר לתהליך החיזוק, בכפוף לרשימה אשר נקבעה על ידי ועדת ההיגוי הבין-משרדית.
לצד פעולות החיזוק, מקיים משרד החינוך בכל תחילת שנת לימודים תרגיל להתמודדות עם רעידת אדמה בכל במוסדות החינוך. בנוסף, נערכות הכשרות לתלמידי כיתות י' בכל רחבי הארץ בנושא חילוץ קל בעת רעידת אדמה ועד כה הוכשרו 75 אלף תלמידים. כחלק מהיערכות מערכת החינוך לרעידת אדמה, הותקנו עד כה 3,073 מערכות התראה לרעידות אדמה, ובשנים הקרובות מדי שנה יותקנו עוד כ-250 מערכות עד להשלמת כל מוסדות החינוך בארץ.
צילום תמונת שער: אליהו הרשקוביץ, 'הארץ'