כמדינה שנמצאת על קו השבר הסורי אפריקאי, רעידת אדמה גדולה שתפקוד את ישראל היא רק שאלה של זמן. בעשורים הראשונים לבניית הארץ לא היו עדיין תקנים וסטנדרטים לחיזוק יסודות הבניין מפני רעידות אדמה, כך נוצר מצב שבניינים אשר נבנו לפני שנת 1980 אינם עמידים בפני רעידת אדמה עוצמתית. משום כך הוחלט בשנת 2005 על תוכנית תמ"א 38 נוסח משולב. מהי תוכנית תמ"א 38?
לבירור היתכנות תמ"א בבניין שלך לחץ/י כאן
הסכנה: רעידת אדמה
בשל ההכרה בסכנה הצפויה לאזרחים ולמבנים בארץ במקרה של רעש אדמה, מינתה הממשלה ועדה אשר יזמה את תמ"א 38 – תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. הרעיון שעמד מאחורי היוזמה היה לקבוע הנחיות ברורות לחזק מבנים קיימים, כדי לשפר את עמידותם בפני רעידות אדמה. בנוסף, התוכנית הגדירה הנחיות להריסה של מבנים קיימים אשר יש לחזקם בפני רעידות אדמה והסדרים להקמתם מחדש. כדי לעודד בעלי דירות לפעול לחיזוק הבניין, ניתנו להם זכויות בנייה אשר ישמשו למימון עלויות פרויקט תמ"א 38. בעלי הזכויות ימכרו את הזכויות ליזם, ויקבלו תמורות שונות כמו חיזוק הבניין כנגד רעידות אדמה, שיפוץ המבנה, התשתיות, הוספת מעלית ועוד. כך למעשה העבירה המדינה את עלויות הבנייה לשוק הפרטי. בנוסף, הוענקו לבעלי הדירות תמריצים כמו הקלות ופטורים של מסים ממשלתיים ומוניציפאליים.
בתמ"א 38 נקבע כי הסכמה של לפחות 66% מהדיירים מהווה תנאי סף לביצוע פרויקט תמ"א 38/1 עם זאת, בפועל דיירים סרבניים יכלו לעכב תהליכים ואף לסכל אותם, על אף שהיו במיעוט. בהמשך, הוכנסו תיקונים הנוגעים להתמודדות עם דיירים סרבניים.
שני סוגי התמ"א העיקריים
קיימים שני סוגי תמ"א עיקריים: תמ"א 38/1 המכונה גם תמ"א חיזוק, ופירושה חיזוק יסודות הבניין ושיפוצו. בתהליך זה נוספים חדרי ממ"ד לדירות, ולרוב גם מרפסות, חנייה, מעלית ומחסן, תוספות אלו הן בהתאם להחלטות ועדות מקומיות לתכנון ובנייה. בנוסף, מחדשים את התשתיות וממגנים את המבנה כנגד רעידות אדמה וטילים. בסוג זה של תמ"א, הדיירים נשארים לגור בבתיהם.
תמ"א 38/2 מכונה גם תמ"א הריסה ובינוי, ופירושה הריסת הבניין כליל ובנייתו מחדש על פי כללי הבנייה החדשים. בתהליך זה הדיירים מפונים מבתיהם לדיור זמני לאורך תקופת הבנייה, כשבסופה הם מקבלים דירה חדשה עם כל התוספות והשדרוגים שמקבלים בתמ"א חיזוק. ברוב המקרים הדירה החדשה של הדיירים תמוקם קומה אחת מעל הקומה של הדירה הקודמת. פינוי בינוי הוא תהליך הרבה יותר ארוך ועלותו גבוהה והוא יכלול לרוב מספר מתחמי מגורים על מנת להגדיל את הכדאיות הכלכלית שלו.
תמ"א 38/3
בשנת 2012 הוחלט על תמ"א 38/3 ומטרתו הייתה לאפשר תוספת של 2.5 קומות לבניין אשר מחוזק באמצעות תמ"א (קומה וחצי יותר מהתמ"א המקורית) תוך הקלות משמעותיות על התהליך והמיסוי. תיקון זה נעשה כדי להעניק תמריצים נוספים לבעלי דירות ליישום פרויקט תמ"א 38, תוך כדי הרחבת היקף המבנים אשר תמ"א 38 יכולה להיות רלוונטית לגביהם כמו לדוגמא יישובי הפריפריה אשר בדרך כלל נעשים בהם פחות פרויקטים של תמ"א 38, בשל חוסר כדאיות כלכלית ליזמים.
מחפש/ת מידע אודות הנכס שלך? לחץ כאן כדי לגלות מה יהיה השווי לאחר תמ"א
מחפש/ת איש מקצוע לפרויקט התחדשות עירונית בבניין שלך? לחץ כאן