פרויקטים של התחדשות עירונית מקשטים כל פינה בעיר, בעיקר באזור המרכז.
היזמים, הממשלה ותושבים רבים – כולם מנסים לקדם עוד ועוד פרויקטים, ובכך לייצר עוד יחידות דיור, לחזק את יסודות הבניין ולהעלות את ערך הדירות הקיימות.
מה שלעיתים עומד בין קידום הפרויקטים לבין מימושם הוא דיירים מתנגדים וסרבניים. ממחקר שנערך לאחרונה בנושא על ידי הקליניקה לדיור, קהילה ומשפט בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם הקליניקה לזכויות דיור ופיתוח עירוני מהמרכז הבינתחומי בהרצליה ועזרה ובצרון, נמצא כי רוב התלונות של דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית כלל אינן מוצדקות.
מחצית מהדיירים לא הבינו את ההסכם עליו היו חתומים
בשנה האחרונה כ-200 תלונות של דיירים, מפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי, הגיעו לשתי הקליניקות. חלק מהתלונות היו של סרבנים ומתנגדי פרויקטים, אך עורכי המחקר מספרים כי מרבית התלונות היו של אנשים שנמצאו במצוקה. בין היתר, התלונות נגעו לנושאים כמו דירה מונגשת לנכה, חשש של דיירים מעלויות אחזקה עקב הקמת מגדלים במקום בתים נמוכים, ניסיונות להתנתק מהתקשרות עם עו"ד ועוד.
לעורכי דין מובילים בדירוג CitySquare
עורכי המחקר גילו שההסכם המשפטי שעליו היו חתומים הדיירים, כלל לא היה מובן למחצית מהם, למרות שהיה עו"ד דין מטעמם שליווה אותם בתהליך. דבר זה מוכיח כי לא פעם דיירים מחליטים לעשות תמ"א מבלי להבין את משמעות הדבר. הבנת התהליך לעומקו נחוצה להם משום שהם עומדים בפני קבלת החלטה משמעותית מבחינה כלכלית. אחרי הכול, הדירה היא הנכס היקר ביותר שיש לרוב האזרחים. חוסר הבנה עלול להוביל לפגיעה בזכויות הדיירים.
לחישוב כדאיות כלכלית ותמורות בבניינך לחץ/י כאן
מרבית התלונות נובעות מחוסר ידע או מסחטנות
טל גולדשטיין, מנכ"ל משותף בחברה להתחדשות עירונית לישראל, מספר כי רוב התלונות בהן נתקל אינן מוצדקות, ונובעות מסחטנות גרידא. "הדיירים מפגינים חוסר רצון לשיתוף פעולה, אבל בסופו של דבר, כולם רוצים דירה חדשה, ובהיבט הכלכלי כולם מרוויחים", אומר טל ומסביר שחלק מהדיירים מעכבים את הפרויקטים מבלי לדעת מה התמורה שמגיעה להם. "ישנם דיירים שמאמינים שרק בגלל שצבעו את הדירה או שיפצו מעט, או שהחלון שלהם פונה לכיוון מסוים, מגיע להם יותר לעומת שאר הדיירים. בעלי דירות מקומה ראשונה דורשים לקבל תמורה גבוהה יותר משום שטרם התמ"א הדירה שלהם, שנמצאת בקומה ראשונה, יותר יקרה מדירה שנמצאת בקומה שלישית ללא מעלית. כך נוצרת תחרות בין הדיירים מי יקבל יותר, אבל הדיירים צריכים להבין דבר אחד מאוד חשוב: כולם שותפים מלאים בזכויות על הקרקע".
חלק מהתלונות מוצדקות
עם זאת, חלק מהתלונות מוצדקות. בין אם מדובר בבניין שעובר תמ"א 38/1 והופך להיות אתר בנייה או בפרויקט של פינוי ובינוי שדורש העתקה של מקום המגורים לתקופה מסוימת, השלכות של תהליכים אלו יכולות להוות פגיעה ממשית אצל חלק מהדיירים, בעיקר כאשר מדובר באנשים מבוגרים. לכן קבע המחוקק, שמבוגרים מעל גיל 80 יכולים לקבל פיצוי כספי ולעזוב לפני שהפרויקט מתחיל. "לגבי דיירים שאינם מבוגרים אני תמיד אומר שהצדק איתם אך החוק שווה לכולם, אם הפרויקט יוצא לדרך הם יחלקו את התמורות אך גם את הסבל", אומר טל.
הדיירים צריכים להיות מלווים לכל אורך התהליך
תלונות מגיעות לא רק טרם התחלת הבנייה אלא גם במהלך או בתום בניית הפרויקט. לא פעם נוצר פער משמעותי בין מה שהדייר חשב או האמין שיקבל לבין האופן שבו הדירה או הבניין נראים בפועל. לדברי טל, תלונות כאלו נוגעות לרוב לגודל המעלית, לצורת המטבח וכו'. (לחישוב התמורות המגיעות לך לחץ/י כאן)
אם כך, מה יכול לסייע על מנת להפחית את מספר התלונות, ולהסיר את החסם הזה מקידום של פרויקטים נוספים בתחום התחדשות עירונית? "חשוב מאוד לשמור על שקיפות עם הדיירים", אומר טל, "על מנת שדיירים יבינו בצורה ברורה וחד משמעית מהן התמורות שמגיעות להם, רצוי למנות שמאי מקרקעין, שיבחן את התמורות ויקבע אותן כבר מההתחלה. כך תימנע תחרות מיותרת בין הדיירים, וכל אחד יבין בדיוק מה מגיע לו. בנוסף, מומלץ מאוד שהדיירים יהיו מלווים על ידי אדריכל ובעיקר על ידי מפקח בנייה, שידאג לכך שהתוכניות וכל המפרטים ימומשו. בעבר, לא היה נהוג שיהיה מפקח בנייה מטעם הדיירים אולם בשנים האחרונות, זה הפך לנוהג מקובל. מפקח בנייה ילווה את הדיירים מתחילת תהליך התכנון ועד גמר הפרויקט, וימזער את החששות שלהם".
לקבלת דוחו"ת על בניינך בשקיפות מלאה לחץ כאן
מעוניינים בליווי לאורך תהליך התמ"א? השאירו פרטים כאן, השירות אינו כרוך בתשלום