יצאנו לשטח לראיין דיירי התחדשות עירונית כדי לתת לכם טיפים, תובנות ומידע קריטי שיעזור לכם בתהליך ההתחדשות העירונית. והפעם, דיירת בפרויקט פינוי בינוי בקריית אונו מספרת:
הדירה שקניתי ב-32 אלף דולר שווה היום 2.5 מיליון ₪
קצת עליי: סילבנה באבא (63) עקרת בית, נשואה + שלושה ילדים. בדירה גרה סילבנה, בעלה ואחת מבנותיהם.
מיקום: דירה בת 3 חדרים ברחוב שאול המלך בקרית אונו בגודל 56 מ"ר. הדירה במתחם בציר לוי אשכול בעיר, בקטע בין כיכר הרוגי מלכות בבל ועד לקניון קריית אונו, בבניין רכבת משנות ה-50 בעל 12 כניסות, ובין 3-4 קומות, בכל קומה 2 דיירים. "גרנו שם 23 שנה, וגידלנו שם 3 ילדים. סיימנו את המשכנתא לקראת פינוי הדירה".
באיזה מצב היה מתחם המגורים טרם הפינוי? "גרוע מאוד, כל הקירות והמשקופים התפרקו, בחדר המדרגות המעקה התפורר, היו בעיות בצנרת שהייתה מלאת חלודה, הקירות נראו כמו מערת הנטיפים, הכול היה גמור".
סטטוס הפרויקט: "בעוד כחצי שנה אני נכנסת לבית החדש, חלק מהמתחם כבר בנוי ואוכלס ואני אכנס בשלב הבא. 18 דיירים מהבניין שלנו עוברים לשם".
לבירור היתכנות כלכלית בנכס שלך לחץ/י כאן
החברה שעשתה את הפרויקט: מצלאווי
תהליך בחירת היזם: "לפני 10 שנים פנה אלינו עו"ד מטעם מצלאווי, עבר מבית לבית והחתים דיירים, הוא השאיר אותנו באוויר זמן ממושך. פנינו לסמי ואמרנו שאנחנו רוצים להמשיך בתהליך, הוא הצמיד לנו עו"ד אחר ולפני 6-7 שנים החלה הבנייה של הפרויקט".
נציגות הדיירים: "הלכנו מבית לבית ושכנענו אנשים, הם פחדו ממה שיהיה, ואמרנו להם שהכול יהיה בסדר. היום הם מברכים על הרגע שהלכו על הפרויקט".
גיוס הדיירים לפרויקט: "99 אחוז הסכימו אבל השגנו בסוף הסכמה של כולם. יש דיירים שנפטרו וכבר לא יזכו להגיע לדירות שלהם".
איך התמודדתם עם דיירים סרבניים: "היו דיירים שניסו לחלוב את היזם, אבל ירדו מהעץ שעלו אליו. הם רצו להוציא ממנו יותר תמורות או בגובה שכירות, הוא ניסה ללכת לקראת כולם. הדיירים שסירבו בסוף חתמו כי ראו שהכול מתקדם, כי התחילו את הפרויקט עם הבניינים האחרים".
לדירוג היזמים המובילים בתמ"א 38 לחץ/י כאן
מה הייתה המטרה הראשונית כשנכנסתם לפרויקט? "רצינו רק בית תמורת בית, וזה מה שקיבלנו".
כמה מתוך הדיירים הוותיקים חוזרים לפרויקט? "כולם חוזרים לפרויקט וכולם מחכים לזה. רק דיירת אחת מכרה את הדירה כי בעלה חלה והיא רצתה לעבור לעיר אחרת. אבל כל שאר הדיירים חוזרים לבתים שלהם".
איך היה מעבר הדירה? "עברתי לפני שנתיים, קיבלנו דמי שכירות פלוס הובלה וחזרה. הדירה המקורית נמצאת ליד הקניון ועכשיו אני גרה מאחורי הקניון. כל הדיירים גרים באזור. היה לי מאוד קשה לעזוב את הבית. ביום שהורידו את הבניין קראו לי להגיע, וזה היה עצוב ומרגש. אנחנו עוברים לחיות חיים יותר טובים, אין ספק שגרנו בבניין שהיה "על הפנים", גם חיצונית וגם פנימית".
הדירה הנוכחית: "הבית הזה במצב הרבה יותר טוב מהבית המקורי שלי כי הכול היה הרוס שם".
מהן התמורות לדיירים: דירת 4 חדרים חדשה ומודרנית, מרפסת שמש, חניה תת קרקעית, עלייה של בין קומה ל 3 קומות מהדירה המקורית, מעלית, חדר אופנים/עגלות, חדרי משחק לילדים.
מהי התמורה ליזם: בפרויקט אונו פריים פונו 92 יחידות דיור וייבנו בפועל 366 יחידות דיור (בתוספת 27 יח"ד במסגרת תמ"א 38 בבניין הכלנית)
ערך הדירה לפני הפרויקט: "רציתי למכור לפני תחילת הפרויקט ועלות הדירה הייתה חצי מיליון, קניתי את הבית בשנת 83 ושילמתי עליו 32,000 דולר".
ערך הדירה כעת: "2.5 מיליון, חברה שלי מכרה ב2.2 מיליון ₪". שווי דירת 4 חדרים במתחם היא בעלות של כ-2.3 מיליון ₪, דירת 3 חדרים תעלה למעלה מ- 1.9 מיליון ₪.
איך החיים הולכים להיראות בבית החדש? "שמיים וארץ, תהיה לי איכות חיים אחרת. הנכדים שלי היו באים לבית הקודם ואומרים לי שלא נוח להם שם. אמרתי להם שיבוא יום ונחליף את הבית, והנה זה קרה. לא הייתה לי כל אפשרות לקנות בית, בעלי וגם אני נכים, ובזכות הפרויקט הגענו לאן שהגענו".
טיפ לדייר: "מי שיש לו אפשרות לקבל פינוי בינוי שילך על זה. בעלי לא רצה בהתחלה להתפנות, הוא פחד שזה לא ילך. אני והילדים לחצנו עליו להסכים. והיום הוא מחכה לרגע שיוכל להיכנס לבית".
לחיזוי שווי הנכס שלך לאחר תמ"א 38 לחץ/י כאן