ב-2005 כאשר יצאה לדרך תוכנית תמ"א 38 כוונת המחוקק הייתה לחזק את יסודות הבניינים הישנים שנבנו טרם 1980 ולהגן על אזרחי ישראל מפני רעידות אדמה. מאז עברו הרבה מים, ותוקנו תקנות נוספות על מנת לקדם את נושא ההתחדשות העירונית, שאכן פרחה ושגשגה בחלק מהערים. בחודשים האחרונים החליטה המועצה הארצית לסיים את תוקפה של תמ"א 38 באוקטובר 2020. אחת הטענות שהועלו הייתה כישלון יישומה בפריפריה, והגדלת הפערים בין בעלי האמצעים (בעלי נכסים בתל אביב למשל) לשכבות החלשות.
תמ"א 38 – ההזדמנות היחידה לשדרג את ההון המשפחתי
אולם, שכבות חלשות אינן מתגוררות רק בפריפריה, משפחות דלות אמצעים רבות מתגוררות גם בערי המרכז, בשיכונים ישנים, ובבנייני רכבת רעועים שאין להם סיכוי לצאת מהם. התחדשות עירונית במסגרת תוכניות של פינוי בינוי ותמ"א 38 מהוות כלי יעיל לחיזוק אוכלוסיות אלו, לשדרוג הנכס שלהם, ושיפור חווית המגורים. דוגמא מצוינת לכך הם פרויקטים של פינוי בינוי בשכונות מצוקה בערים הגדולות. המעבר משכונת מגורים מוזנחת לדירות במגדלי יוקרה מהווה קפיצת מדרגה כלכלית וחברתית לאוכלוסיות החלשות, זהו למעשה הסיכוי היחיד של רובם לשדרג את ההון המשפחתי, ולזכות בדירה חדשה. מספר ראשי ערים זיהו את הפוטנציאל החברתי אשר טמון בפרויקטים של פינוי בינוי עבור האוכלוסיות החלשות בתחומי עירם, ומתוך אחריות חברתית החליטו לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית במרץ.
לליווי תהליך התחדשות עירונית ללא עלות
הפתרון למצוקת הדיור בישראל- התחדשות עירונית
בנוסף, לא ניתן להתעלם מהמצוקה החריפה של הדיור בישראל. בשל העובדה שבערים רבות אין עתודות קרקע, הדרך היחידה להגדיל את היצע הדיור בערים היא באמצעות כלים של התחדשות עירונית. לפינוי בינוי יש מעלות רבות: הגדלה משמעותית של היצע הדירות, ראייה תכנונית המתחשבת במתחם מגורים שלם, חידוש התשתיות, יצירת מקומות חנייה, הקצאת שטחי ציבור ושטחים ירוקים ועוד. עם זאת, מדובר בתהליך ממושך, שאורך בין 10-15 שנים בשל מורכבותו, ובשנים אלו לא פעם משתנה המדיניות של הרשויות המקומיות, דבר שעלול לעכב את התהליך ולעיתים אף לבטלו.
נכון להיום, תמ"א 38 היא המסלול הכי מהיר בהתחדשות עירונית. דרכה ניתן להגדיל את מספר הדירות במרחב האורבני, ללא השקעה בבניית תשתיות. בנוסף, קיימים אזורים רבים בערים שבהם לא ניתן לבצע פרויקטים של פינוי בינוי, ולכן האפשרות היחידה לחדש ולחזק בניינים אלו היא רק באמצעות תמ"א 38.
למידע נוסף בזירת ההתחדשות העירונית שלנו בTheMarker
תמ"א 38 בפריפריה
אין ספק כי יש להמשיך ולקדם את נושא ההתחדשות העירונית בפריפריה ולנסות למצות את כל הדרכים על מנת להביא לפריחתה דווקא באזורים בהם גובר הסיכון של פגיעה בעקבות רעידת אדמה. ההתחדשות העירונית היא כלי משמעותי בהגדלת היצע הדיור ומנוף חברתי כלכלי עבור אוכלוסיות חלשות רבות. לכן לא רק שיש לשמר את כל המסלולים הקיימים: פינוי בינוי, ותמ"א 38 אלא יש לפתח מסלולים נוספים. מה שבטוח, למרות הבעיות ביישומה, אין זה אומר שיש לגדוע את התמ"א.