אחד החסמים הבולטים של קידום פרויקטים בהתחדשות עירונית הוא התנגדות הדיירים להסכם. דיירים רבים חוששים, שתעריפי הארנונה יעלו, משום ששטח הדירה גדל. על מנת לסלק חסם זה, ולהניע קידום פרויקטים, הרשות להתחדשות עירונית ומשרד הבינוי והשיכון קידמו תקנה, המאפשרת הנחה בארנונה על שטח הדירה החדשה, לדיירים וותיקים בפרויקטים של תמ"א 38 בכל רחבי הארץ. בחודש האחרון אישר משרד הפנים את התקנה, אשר תיכנס לתוקפה בינואר 2019
הנחות בתשלומי הארנונה לבעלי הדירות
התקנה קובעת כי אדם המחזיק בדירה חדשה, שנבנתה במסגרת פרויקט של התחדשות עירונית, יהיה זכאי להנחה בארנונה במשך חמש שנים. התנאים שבהם עליו לעמוד הם: שהוא היה בעל הדירה במשך שלוש שנים לפחות טרם יציאתו של הפרויקט לדרך, ושהכנסתו הממוצעת עומדת בקריטריונים של מבחן הכנסה: עד 15 אלף שקל בחודש לאדם בודד, ולא יותר מ-30 אלף שקל למשפחה בת שני ילדים.
לרשימת עו"ד מובילים בדירוג החברתי להתחדשות עירונית
ההנחה תינתן בהדרגה בגין השטח החדש שהתווסף לדירה בעקבות התמ"א. בשנתיים הראשונות תינתן הנחה לזכאים על השטח כולו, בשנה השלישית ההנחה בארנונה תהיה על 75% מהשטח שהתווסף, בשנה הרביעית הפטור מתשלום ארנונה יהיה על 50% מהשטח שהתווסף, ובשנה החמישית הזכאות על הארנונה תהיה רק על 25% מהשטח. ההנחות לא יחולו על ציבור שוכרי הדירות אלא על בעלי דירות בלבד.
עד כה, המועצה של הרשות המקומית היא זו שניתנה לה הסמכות לקבוע הנחה בארנונה על פי שיקול דעתה לדירת מגורים במתחם פינוי-בינוי. התקנה שאושרה, מדברת על הנחת חובה גורפת שאינה נתונה לשיקול דעתן של הרשויות המקומיות.
חיסכון של מאות שקלים בחודש
בנוסף להוצאות הארנונה שעלולות לגדול במאות שקלים לחודש עקב השבחת הנכס, העלויות הגדלות בהוצאות על הדירה החדשה כוללות גם את התייקרות תשלומי וועד הבית, וגידול בעלויות תחזוקה והוצאות על דירה. הוצאות אלו אשר מהוות נטל כלכלי על חלק מהדיירים עוררו לא פעם התנגדויות בפרויקטים השונים.
מדוע ההנחה ניתנת רק לתקופה של חמש שנים? על מנת לאפשר לבעלי הדירות אשר יתקשו לעמוד בעלויות שיתווספו, תקופת זמן מספקת שבה יוכלו למצוא דירה חלופית אשר הולמת את צרכיהם, ולעבור אליה.
מהתקנה החדשה צפויים ליהנות אזרחים רבים בכל אזורי הארץ, וההנחה היא כי היא עשויה להשפיע על החלטתם של דיירים רבים להצטרף לפרויקטים של התחדשות עירונית.
מעוניין/ת לבדוק מה מידת הכדאיות של פרויקט תמ"א 38 בבניין בו אתה גר? לחץ כאן לניתוח כדאיות ללא עלות