"כל אחד מדבר אודות אמנותי, ומתיימר להבינה כאילו היה צורך להבין, בעוד שיש צורך פשוט לאהוב." (פיט מונדריאן)
הרחובות בישראל מתחדשים ללא הרף בשנים האחרונות. סובבים אותנו מבנים חדשים בכל פינת רחוב, שניכרת עליהם קדמה טכנולוגית ורגישות אסתטית. מבניינים שמשנים את צורתם ויעודם לחלוטין, דרך בניינים שעוברים שימור, ועד לשכונות שלמות שמקבלות צורה ומהות שונים לחלוטין.
המטרה הראשונית: חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה
האמצעי: תמא" 38 ופינוי בינוי
התוצאה: רחובות, שכונות וערים בהתחדשות מתמדת לצד עליה ניכרת ברמת איכות החיים. בניינים יפים, בעלי חזות מתוחכמת, מפוארת ונקיה שמשרה אווירה של יופי והתחדשות בכל פינה.
על המפגש בין רגש למדע
הרעיון לתחרות הבניינים היפים נולד כשמצאנו את עצמינו תוהים אם יופי הוא בעיני המתבונן או שישנם כללים אוניברסליים המכתיבים מהו יופי. האם מדובר ברגש או במדע?
"יש שאומרים שהם רואים שירה בציורים שלי; אני רואה רק מדע". (ז'ורז' סרה)
מחקרים באוניברסיטת הרווארד מראים שיש עקביות בין תפיסת היופי של פנטהאוזים במנהטן לבין זו שבאפריקה הרחוקה. תהינו מה האלגוריתם האבולוציוני שעומד מאחורי זה, מהו סטנדרט היופי האוניברסלי שעובר כחוט השני מניו יורק עד לאפריקה?
בכל הנוגע ליופי אנושי, ידוע לכל שישנה נטייה לאהוב את בעלי הגוף והפנים הסימטריים. מחקרים מראים שנשים מעדיפות גברים בעלי כתפיים רחבות ואילו גברים נמשכים אל יחסי גודל בגוף האישה, שמקנים לה את מראה "הגיטרה" הידוע.
מה בין סטנדרטים אוניברסליים של יופי אנושי לסטנדרטים של יופי של מבנים?
לפי האמור לעיל, האם נכון יהיה לומר על בניינים ש"היופי הוא בעיני המתבונן"? או שגם במקרה של אדריכלות, בדומה ליופי אנושי, ישנם כללים ברורים, מדעיים, אשר מגדירים את יופיים? (כגון סימטריה) איפה והאם היבט הפונקציונליות של בניינים נכנס לתמונה? בדומה להיבט הפונקציונליות האבולוציונית האנושית שממנו, כך טוענים, נגזר מושג היופי. (כך הוכח למשל שנשים בעלות מבנה "גיטרה" הינן פוריות יותר ואילו לגברים בעלי כתפיים רחבות ישנה נטיה להצליח בעסקים). או שבמקרה של אדריכלות, היחס הפוך? ככל שהבניין פחות סטנדרטי- ואולי כפועל יוצא, הוא גם פחות פונקציונלי- כך הוא נחשב ליפה יותר?, האם ככל שהבניין סימטרי פחות, הוא נחשב ליפה יותר?
שאלת הגדרת מושג ה"יופי" מעסיקה את האנושות לאורך ההיסטוריה. התשובות האפשריות מגוונות: יש הטוענים שמקור היופי טמון במדע ובאבולוציה ויש הטוענים שיופי הוא עניין של רגש אינדיבידואלי. איפה נמצאת התשובה? כמו בהרבה מקרים, כנראה שאיפשהו על הספקטרום באמצע.
להצטרפות לרשימת התפוצה ולקבלת עדכונים השאירו פרטים כאן
על תבונה ורגישות
אם בכל זאת ננסה לתאר את התחושה שיופי מעורר בנו, מבלי להתעכב על מקורותיה, נגיע למסקנה שיופי הוא רגש שמתעורר למראה אובייקט יפה. רגש שמתעורר כלפי אדם יפה, נוף יפה או מבנה יפה. לפעמים מרגישים אותו מיד, ולפעמים לאט, אחרי התבוננות מעמיקה. כמו טעם נרכש.
"צבע הוא המקלדת, העיניים הן ההרמוניות, הנפש היא הפסנתר מרובה המיתרים. האמן הוא היד שמנגנת, נוגעת בקליד זה או אחר, כדי להביא לרטט בנשמה."(וסילי קנדינסקי)
בדומה לרגש שמתעורר בנו למראה אדם יפה, האמוציונליות היא גם מנת חלקינו כשאנו מביטים באדריכלות יפה. אדריכלות היא לא פחות מאומנות, וגם אם לעתים רבות לא מתעסקים בה, אדריכלות נמצאת סביבנו ומקיפה אותנו. אדריכלות קובעת את הטון, האווירה והווליום של היומיום שלנו. כל אחד מאתנו מכיר את התחושה שמתעוררת למראה בניין שגורם לנו לעצור ולבהות בהתפעלות. ישנם אנשים שחווים צמרמורת קלה שתופסת אותם לא מוכנים, למראה מבנה יפה ומרהיב במיוחד.
לרוב ימשכו לנו את העין מבנים ייחודיים, מפתיעים ולא קונבנציונליים ולפעמים דווקא אותם הבניינים שפחות תופסים את העין במבט ראשון, יופיים מתגלה למי שעוצר ומתבונן בהם לעומק.
בספרו "לחשוב מהר לחשוב לאט" מדבר פרופסור כהנמן על שתי "מערכות" שכביכול מתנהלות במוחינו: המערכת ה"אינטואטיבית"- זו החושבת מהר, שולפת מהמותן, או מהבטן אם תרצו- והמערכת ה"רציונלית"- זו החושבת לאט, מעמיקה את ההתבונננות ומבקרת את המערכת האינטואטיבית, מנסה להבין אם היא צודקת בשיפוטה או לא. (מה היא נטייתכם הטבעית, לשפוט על פי אינטואיציה או על סמך חשיבה מעמיקה?)
"אדם שאיננו פסל גדול או צייר, לא יכול להיות אדריכל" (ג'ון ראסקין)
כשהחלטנו לערוך את תחרות הבניינים היפים בהתחדשות העירונית בישראל, לקחנו את כל הפרמטרים הללו ואחרים בחשבון. חבר השופטים שלנו שמורכב ממומחים בתחום, ישפוט ביחד אתכם הציבור מי אלו הבניינים היפים בארץ בהתחדשות עירונית.
בתחרות ישפטו: פרופסור אלס ורבקל, ראש המחלקה לארכיטקטורה, בצלאל; האדריכלית עדנה מור, יו"ר איגוד האדריכלים העצמאיים בישראל, בעלת משרד לאדריכלות ולבינוי ערים; חיים מסילתי, יו"ר לשכת שמאי מקרקעין; עינת גנון, סמנכ"לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
* להרשמה לתחרות ומידע נוסף לחצו כאן >>
לסיום, ציטוט שאהבנו:
"היופי הוא סוג של כשרון – למעשה, הוא נשגב מהכשרון, שכן אינו דורש הסבר. הוא אחת העובדות הגדולות בעולם, כמו אור השמש או האביב או השתקפותה של הקונכייה הכסופה, המכונה בפינו ירח, במים אפלים. אי אפשר להטיל בו ספק. יש לו זכות אלוהית למלוכה." (אוסקר ווילד)
*עמוד ההצבעות יפתח בקרוב.