לאחרונה נודע כי בן אל תבורי רכש פנטהאוז יוקרתי בפרויקט בחיפה בשכונת נווה שאנן של חברת פרשקובסקי. הפנטהאוז, המשתרע על שטח של כ-180 מ"ר ועוד כ-100 מ"ר מרפסות, ממוקם בקומה ה-15 ומשקיף לנוף מרהיב של חיפה והמפרץ. שווי הפנטהאוז מוערך בכ-3.3 מיליון שקלים. הפרויקט כולל 486 יחידות דירות ב-4 מגדלים בני 15 קומות ו-6 מגדלים בני 9 קומות. סמדר ויינברגר, דיירת בפרויקט, מספרת על התהליך שעברו לקידום פרויקט הפינוי בינוי ובכמה עלתה ערך הדירה שלה.
קצת עליי: סמדר ויינברגר (60) נשואה + 2 ובעלת עסק משפחתי
מיקום: הפרויקט (7 בנייני רכבת) ברחוב ברל כצנלסון בשכונת נווה שאנן בחיפה. "מדובר באזור שקרוב למרכז נווה שאנן ולטכניון. בכל בניין יש שלוש כניסות ושלוש קומות, ובסך הכול 126 בעלי זכויות ב-7 בניינים".
על החיים לפני פינוי בינוי
"אלו בנייני רכבות משנות ה-50, שהוזנחו והזדקנו, ואף אחד לא השקיע בהם. וככל שחלפו השנים נעשה יותר קשה לגור בהם, והיה זה אך מתבקש לעשות במקום פינוי בינוי".
סטאטוס הפרויקט: "נמצאים בשלב הביצוע. הפרויקט תוכנן לשלוש שלבים. שלב א' ו-ב' נהרסו ונמצאים בתהליכי בנייה, כעת יש פינוי של שלב ג', עד יוני חייבים לפנות את כל הדירות ולמסור לידי היזם".
לרשימת היזמים המובילים בארץ בפינוי בינוי
החברה שעשתה את הפרויקט: פרשקובסקי
נציגות הדיירים: "אני נמצאת בנציגות הדיירים ומרכזת את הפרויקט מטעם בעלי הזכויות. הנציגות בחרה את משרד העו"ד שילווה את הפרויקט. התנהלנו כקבוצה שהגדרנו אותה כמשפחה. היו אמוציות כמובן, זה פרויקט יצרי אבל ידענו למצוא את המכנה המשותף מאשר את השונה והמפריד".
תהליך בחירת היזם: "לאחר שנבחר עו"ד, קיימנו מכרז, במסגרתו קיבלנו הצעות שונות שאף אחת מהן לא התאימה לנו. בהמשך קיבלנו הצעה של חברת פרשקובסקי, איתה הצלחנו להגיע להסכם שהתאים לכולם. במהלך המו"מ בדקנו את החברה, ואת החוסן הכלכלי שלה".
גיוס הדיירים לפרויקט: "השגנו 100% חתימות. כשהתחלנו את הדרך היו 112 בעלי זכויות שהסכימו עקרונית למהלך, והייתה נכונות רבה לצאת לדרך. ככל שהתהליך התקדם, עברנו תהליכים לא פשוטים, והיו דיירים שהתנגדו. בסופו של דבר, לאחר שחצינו את כל השלבים הגענו ל100 אחוז חתימות".
על ההתמודדות עם דיירים סרבנים
"כשמדובר ב- 126 בעלי זכויות, יש המון אנשים שצריך להביא אותם להבנה ולהסכמות. הגענו לשם בצורה הכי אנושית שיש: בהידברות, בשכנועים, באופן חברי ובתמיכה. השתדלנו לשמור על הלך רוח תומך ולא מאיים. בשלבים מסוימים הנציגות עשתה זאת, ובהמשך גם היזם עזר. זה הגיע למספרים בודדים של אנשים שהיו להם דירות מורחבות, ועלו שאלות בנושא של התמורות, לתחושתם זה לא היה מספיק. שם היה צורך בהליך משפטי, אבל כשהחל ההליך המשפטי הם התרצו די מהר והגענו להבנות, למזלנו ההליך המשפטי לא נמשך על פני שנים. בכל זאת מדובר ברכוש, ולפני 15 שנה הדברים לא היו מקובלים ושגורים בפינו, אבל מה שסייע לשכנע אותם היה שהחברה שאיתה התקשרנו היא חברה איכותית, ציבורית שקופה ויציבה כלכלית. שיהיה לנו עם מי לדבר. ההתנהלות מולם הייתה מצוינת בכל מישור וזה הרגיע ונתן אמון, ומה בונה הסכמות אם לא אמון?"
לרשימת עו"ד המובילים בבחירת הדיירים
מה הייתה המטרה הראשונית כשנכנסתם לפרויקט? "יוזם הפרויקט הוא משרד השיכון, זו מהותה של התחדשות עירונית. זהו פרויקט שתוכנן ל-7 בניינים, ולחידוש התשתיות. הכול היה צריך להתקיים כחבילה אחת".
כמה מתוך הדיירים הוותיקים חוזרים לפרויקט? "רוב הדיירים חוזרים, גם כאלו שלא יכלו לגור הרבה שנים במתחם וגרו במהלך השנים במקומות אחרים, כמוני, מתכוונים לחזור לשם. במשך הרבה שנים אי אפשר היה כמשפחה לגור שם, אבל לאחר שהמתחם חודש, רבים מאיתנו מתכוונים לחזור ולגור בו. זה פרויקט שמצוי בלב שכונת נווה שאנן, אזור מאוד איכותי וטוב למגורים".
איך היה מעבר הדירה? "המעברים הם לא פשוטים, כאשר צריך לארוז את הבית אבל זו גם הזדמנות לעשות סדר ומיון. כשאתה יודע שאתה עוזב בית שהולך להריסה, ועובר באופן זמני לדירה שכורה, שתביא אותך למקום שחלמת עליו אתה עושה זאת עם כל הקושי בהנאה רבה. צריך להסתכל על מהלך כזה באופן חיובי ולהביט כמה צעדים קדימה. עם זאת, זה מהלך לא פשוט, כשאתה באריזות והובלות, ונפרד ממקום שבו גרת הרבה שנים. אבל הפרידה היא לטובת תהליך שיביא אותך לדבר הטוב ביותר שקיים, לעתיד עם איכות חיים טובה, שמספק תנאים שאתה יכול ליהנות מהם כאדם שמתבגר וכבעל משפחה, וזה שווה את כל הקושי".
מהן התמורות לדיירים: "מסרנו דירה של 55 מ"ר וקיבלנו דירות של 100 מ"ר פלוס 12 מ"ר מרפסת, חנייה ומחסן".
מהי התמורה ליזם: "486 יחידות ב-4 מגדלים בני 15 קומות ו-6 מגדלים בני 9 קומות, כשמתוכם 126 הם של בעלי הזכויות. לדעתי, כאשר התמורות גבוהות יש סיכוי טוב יותר שפרויקטים יצאו לדרך יותר מהר. יחס של 1:4 הוא מינימלי כדי שפרויקט ייצא לדרך עם ביטחון לכל הצדדים".
ערך הדירה לפני הפרויקט: 400 אלף ₪ לדירה של 60 מ"ר
ערך הדירה כעת: 1.6 מיליון ₪ לדירה של 100 מ"ר.
על החיים אחרי פינוי בינוי
"הבניינים שגרנו בהם היו בנייני רכבת ישנים ונמוכים משנות ה-50, אמנם הם היו בלב אזור ירקו ופורח אבל התשתיות היו ישנות, הכבישים לא היו מתוחזקים, היה עובש, חדירת מים מהגגות, ללא ממ"ד וללא ביטחון שהבניין עמיד בפני רעידות אדמה. היו לזה את כל החסרונות האפשריים ויש לזה משמעויות באיכות חיים. קשה לצאת מהבית כשאתה מבוגר ולהיכנס עם עגלה, וכו'. לאחר התהליך שעברנו, יקומו שם מגדלים יפים ומפוארים, עם ממ"דים, מעליות, מותאמים לדרישות בנייה מודרניות, עם מחסנים ומרפסות, תאורה יפה, כל אחד יגור בבית משודרג, לא היה לנו את כל זה. זו התחדשות עירונית במלוא מובן המילה וזו בפירוש עלייה באיכות החיים, ואנחנו הולכים ליהנות מכל דקה שאנחנו נחיה שם".
טיפ לדייר: "אני לחלוטין בעד תהליכים של התחדשות עירונית. טוב שלא ידעתי בזמנו שהתהליך של פינוי בינוי יימשך 15 שנים כי אם הייתי יודעת מראש, אני לא הייתי בטוחה שהייתי הולכת על זה. היום במבט לאחור עם הניסיון של כל השנים, אני תומכת בחום בתהליכים האלו, וכל זוג צעיר שרוצה לרכוש דירה, כדאי לו להניע תהליכים של התחדשות עירונית ופינוי בינוי כי הוא ייצא נשכר למרות כל הקשיים. פינוי בינוי נותן תכנון אזורי ושכונתי, בנייה של כל התשתיות מחדש, בחזות אחידה ומותאמת. אין משהו שיכול להשתוות לזה ואין דבר שאני יכולה להמליץ עליו יותר מפינוי בינוי. זה רווח נקי שאף אחד לא מסוגל להגיע אליו בדרך אחרת. למרות כל השנים והקשיים אנחנו ברי מזל שעברנו את התהליך הזה, וברי מזל שגורלנו נקשר בחברה הזו. אנו עוקבים אחרי הבנייה, ונהנים ממה שרואים, זה מרחיב את הלב. מי צריך יותר מזה?"
לבדיקת התכנות כלכלית בבניין שלך