רוצים לקבל הצעות מאזורים ויזמים מדורגים נוספים?
תודה !
הצצה לפרויקטים שלנו
האג’נדה שלנו
מייצרים קהילות מגורים איכותיות וחוויית מגורים
חברת אזורים הוותיקה מאמינה בקידום תחום התחדשות עירונית בישראל ומביאה בו לידי ביטוי את היתרונות המובהקים שיש לה מול החברות האחרות. נכון להיום, מקדמת החברה מעל 25 פרויקטים ברחבי הארץ ו...
קרא עודחברת אזורים הוותיקה מאמינה בקידום תחום התחדשות עירונית בישראל ומביאה בו לידי ביטוי את היתרונות המובהקים שיש לה מול החברות האחרות. נכון להיום, מקדמת החברה מעל 25 פרויקטים ברחבי הארץ ומאפשרת התחדשות של שכונות ויצירת שכונות חדשות, מודרניות ואיכותיות | יובל גמליאל
"תחום הפעילות של ההתחדשות העירונית הוא תחום שמתהווה ועדיין נלמד ומשתפר כל העת אצל היזמים, הרשויות המקומיות והדיירים. כבר היום, עיקר הפעילות בתחום עוברת לחברות הייזום והבנייה הגדולות והמנוסות, ולהבנתנו רק אצלן הפעילות תצליח", כך אומר משה קורן, מנהל פיתוח עסקי וראש תחום התחדשות עירונית בחברת הנדל"ן אזורים.
"הצלחת הפעילות של ההתחדשות העירונית תשפר את איכות חיי התושבים, רווחתם הכלכלית ותעשיר את אוצר המדינה. על כן אנו מאמינים כי גם המדינה תבין את התרומה של הפעילות הזו, כולל בהיבט הכלכלי, תשאף למציאת לפתרונות לחסמים בתחום ותעמיד משאבים לפעילות בעיקר בפריפריה", הוא מוסיף, "אנחנו באזורים הגדרנו אסטרטגיה שבה נרחיב את הפעילות בתחום של התחדשות עירונית, אשר תלווה בהקצאת משאבים לשם כך. העמדנו לרשות פעילות זו את בעלי המקצוע שלנו, כולם מהשורה הראשונה, אשר מלווים ויילוו אותנו בכל הנדבכים של הפעילות והכל לשם הצלחת הפעילות".
רף חדש של מגורים
חברת אזורים היא חברה ציבורית, אשר הוקמה בשנת 1964 ובנתה עד היום כ- 200 אלף דירות ברחבי הארץ. החברה נסחרת במדד 100 בבורסת ת"א ובעלת הון עצמי של מעל 1.1. מיליארד שקלים. החברה פועלת בעיקר בתחום המגורים בפריסה ארצית ובמסגרת זו היא בונה כיום 16 פרויקטים ברחבי הארץ. בשנים האחרונות החברה העמיקה את פעילותה גם לתחום של דירות להשכרה לטווח ארוך, מרכזים מסחריים שכונתיים, נכסים מניבים והתחדשות עירונית.
"אזורים הוכיחה לאורך השנים שהיא מקימה שכונות איכותיות עם שילוב של חדשנות, ולא פעם הצלחנו ליצור רף מגורים חדש בתחום. היתרון היחסי של אזורים על פני מתחרותיה באים לידי ביטוי באופן מובהק במקומות בה היא בונה מאות ואלפי דירות עם תכנון ללא פשרות. דוגמאות בולטות לכך ניתן לראות בשכונות שבנתה החברה באזורי חן, רחובות החדשה, אזורים קריית אונו, הרצליה הילס ועוד", מציין קורן.
מהו הערך המוסף של החברה בשוק?
"בראש ובראשונה, אזורים נותנת דגש ללא פשרות על תכנון הדירות, שנעשה בדרך כלל בליווי של אדריכלי פנים, וכן שמה דגש רב על תכנון השכונה, איכות המגורים ויצירת קהילות בשכונות אותן היא בונה. אזורים הינה חברה בעלת ניסיון מוכח בענף הנדל"ן, היא בעלת איתנות כלכלית חזקה מאוד ושמה הפך למותג, מותג שמעיד על איכויות הבנייה לאורך השנים".
באילו פרויקטים עוסקת החברה כעת?
"אזורים בונה היום מעל 2,500 דירות ברחבי הארץ ומקדמת תכנון של מעל ל-3,000 דירות נוספות, אשר בנייתן אמורה להתחיל במהלך השנתיים הקרובות. אנו יוצרים שכונות איכותיות ומתחמים שלמים, ומאפשרים לדיירים שלנו למכור את דירותיהם במחירים אשר גבוהים ממחירי השוק באותו האזור.
"בין יתר הפרויקטים שבבנייה ניתן לציין את הרצליה הילס בשיתוף עם עופר השקעות (600 דירות יוקרתיות עם קאנטרי גדול לתושבי השכונה), אזורים מוצא עילית (218 דירות יוקרתיות בלב היער עם מרכז ספא), אזורים רחובות החדשה (כ-2,000 דירות) אזורים עבר הירדן קריית אונו (כ-2,000 דירות), סנטרל פארק ב"ש בשיתוף עם יח דמרי (כ-2,300 דירות בשכונת פארק עם איכות חיים גבוהה), אזורים צמרות נהריה (300 דירות בשכונה איכותית חדשה)".
על המדינה לסייע להתחדשות עירונית בפריפריה
מה דעתך על יישום ההתחדשות העירונית בישראל?
"אזורים מאמינה בקידום תחום התחדשות עירונית בישראל ובפעילות זאת היא מביאה לידי ביטוי את היתרונות המובהקים שיש לה מול החברות האחרות. בעזרתם היא מקדמת, נכון להיום, מעל 25 פרויקטים ברחבי הארץ. אזורים מעניקה לבעלי הדירות את השקט הנפשי המלא באמצעות הניסיון המוכח לאורך שנים, הון עצמי של 1.1. מיליארד שקלים, צוות מקצועי, תכנון ללא פשרות ועוד. הפעילות בתחום נכונה לכל המעורבים בו: לרשויות המקומיות - הפעילות מאפשרת התחדשות של שכונות ויצירת שכונות חדשות, מודרניות ואיכותיות.
"לא פעם התכנון החדש גם מאפשר לספק פתרונות לצרכים של העירייה, כגון בתי"ס חדשים, הרחבת כבישים וכדומה ; ליזמים - הפעילות מאפשרת יצירה של מלאי קרקעות חדש באזורי ביקוש ; ולדיירים - יתרונה של התוכנית היא בכך שהמחוקק השאיר, לשם שינוי, את עיקר העושר שנוצר, בידי הדיירים. פרויקט שמצליח ומאפשר לדיירים לקבל דירות חדשות ומשאיר אצלם את רוב ההשבחה הנדל"נית. פרויקט כזה יכול להוציא לא מעט משפחות ממעגל העוני, ולסדר לאנשים את הפנסיה או לחילופין את הילדים".
יש דברים שדורשים שיפור?
"בהחלט. מבחינת חסמי הכניסה לתחום הרי שהפרויקטים מאוד מורכבים ולא ייתכן שכל יזם קטן וחסר ניסיון בסיסי בייזום ובנייה, או קבלן חתימות כלשהן, יקדמו פרויקטים של התחדשות עירונית. נכון להיום אין חסם בתחום וכל מאן דהוא יכול לפעול בו. צריך לשנות את המצב ולהגדיר קריטריונים מקצועיים לכניסה לתחום. חסם נוסף הוא אי-הבהירות התכנונית בתחום.
"הפרויקטים סובלים מחוסר בהירות וחוסר עקביות תכנוניים ורשויות התכנון חייבות להבין שהיזמים מתבססים על התכנון המוצע כבסיס לתמורות הדיירים, ולכן לא יתכן שהן ישנו את מדיניותן חדשות לבקרים. נוסף על אלה, ההתחדשות העירונית אינה נותנת פתרונות להתחדשות עירונית בפריפריה - דווקא במקומות אלה, בהן נדרשת התחדשות עירונית, לא ניתן להגיע לכדאיות כלכלית. על כן, המדינה חייבת למצוא פתרונות פשוטים (וכנראה להכניס את היד לכיס) על מנת שנוכל ליישם את ההתחדשות גם הפריפריה.
"חסם מהותי נוסף אותו ניתן לציין הוא המיסוי. יש לאשר חקיקה מיסויית בתחום על מנת שהיזמים יוכלו להציע פתרונות נוספים לדיירים, מעבר להגדלת הדירה. המחוקק צריך להבין שלדיירים נוצר עושר חדש שלא תמיד נכון שיהיה בדרך של הגדלת הדירה. לא תמיד הדיירים יצליחו לשאת בהוצאות ההחזקה של הדירה החדשה ולא תמיד יש להם צורך בדירה גדולה. לפעמים נכון להם לקבל את התמורות בצורות נוספות, כמו למשל דירה קטנה יותר אך עם תוספת כספית גדולה, כך שייווצרו שתי דירות קטנות במקום דירה גדולה אחת. עדיין לא קיימים פתרונות כאלה בשטח ויש לקדם זאת".
להוביל את תחום המגורים בישראל
כחברת נדל"ן גדולה, סגור
מודל מהפכני בענף ההתחדשות העירונית
חברת אזורים הוותיקה מציעה במתחמי ההתחדשות העירונית שלה מודל חדשני של פינוי-זיכוי. במסגרת המודל מציעים לדיירים להמיר את הדירות החדשות בדירות באחד מפרויקטי אזורים ברחבי הארץ. "המודל הגמיש הזה מאפשר לתפור לכל דייר חליפה על-פי צרכיו האישיים", אומר משה קורן, סמנכ"ל פיתוח עסקי והתחדשות עירונית באזורים | יובל גמליאל האמרה העממית...
קרא עוד
חברת אזורים הוותיקה מציעה במתחמי ההתחדשות העירונית שלה מודל חדשני של פינוי-זיכוי. במסגרת המודל מציעים לדיירים להמיר את הדירות החדשות בדירות באחד מפרויקטי אזורים ברחבי הארץ. "המודל הגמיש הזה מאפשר לתפור לכל דייר חליפה על-פי צרכיו האישיים", אומר משה קורן, סמנכ"ל פיתוח עסקי והתחדשות עירונית באזורים | יובל גמליאל
האמרה העממית גורסת שהגודל לא קובע. אך בכל זאת ישנם מקרים בהם יש לעיקרון הזה מקרה יוצא דופן, שבו הגודל כן קובע, ובגדול. אחד המקרים האלה הוא זה של חברת אזורים הוותיקה המציעה במתחמי ההתחדשות העירונית שלה מודל מהפכני העושה שימוש בהיקפי הבנייה העצומים של החברה, הן ביזמות רגילה והן בהתחדשות עירונית. "אזורים היא חברה ציבורית בעלת הון עצמי של 1.3 מיליארד שקלים, אשר בונה בו-זמנית מעל 3,000 דירות, כאשר רק בשנה האחרונה מכרנו מעל כ-1,000 דירות", אומר משה קורן, סמנכ"ל פיתוח עסקי והתחדשות עירונית באזורים.
"יש לנו עוצמות גבוהות מאוד בתחומי הבנייה למגורים והנדל"ן המניב", הוא מוסיף, "ובשנים האחרונות הפך תחום ההתחדשות העירונית בחברה לאחד הנדבכים היותר מתעצמים שלנו. נכון להיום אנו מקדמים 26 פרויקטים בעלי פוטנציאל של מעל 11 אלף יחידות דיור. רק בשנה האחרונה אושרו לנו שש תב"עות בהיקפים גדולים מאוד - 714 יחידות דיור בבת-ים, 264 דירות במתחם סוקולוב בנתניה, 367 יחידות דיור בגבעת שמואל, מגה פרויקט של 1,843 דירות בשיכון וייצמן בהרצליה, 1,212 יחידות דיור בחיפה ופרויקט נוסף ברחוב ויצמן בנתניה עם 292 דירות. חמשת הפרויקטים הללו אמורים לצאת לפועל בשנה-שנתיים הקרובות".
באיזה אפיק של התחדשות עירונית אתם מתמקדים?
"בעיקר בפינוי-בינוי. הבנו שיש באפיק הזה יתרון ליכולות, לניסיון ולגודל שלנו. ברגע שיש לנו חטיבת קרקע גדולה אנו יודעים לתכנן את הקרקע בצורה אופטימלית מבחינת התשתיות, מבני הציבור והשטחים הירוקים לרווחת התושבים. אנו יודעים לתכנן ולבצע התחדשות עירונית אמיתית, כזו המעלה את רמת איכות החיים במתחם בצורה מרחבית".
בשורה עצומה לדיירים
כחלק מכניסתה האסטרטגית של חברת אזורים לתחום ההתחדשות העירונית, היא ביקשה, כאמור, לפתח מודל אשר ידגיש את יתרונותיה למול שאר הענף. אמרה ועשתה. לאחרונה השיקה החברה מודל מהפכני בענף ההתחדשות העירוני המכונה פינוי-זיכוי. "למדנו שהצרכים של האוכלוסייה הם צרכים שונים ומגוונים. לא כולם במתחם הם מקשה אחת וגם מצד היזמים ראינו שהם מעניקים תמורה אחידה בכל המתחמים", מסביר קורן. "ביצענו חשיבה מחוץ לקופסא וזהו הולידה מתווה תמורות גמיש לו אנו קוראים פינוי-זיכוי. במסגרת המודל אנו מכמתים את התמורות המגיעות לדיירים בפרויקט ומציעים להם להמיר אותן בשובר זיכוי כספי (ערך הדירה החדשה) אשר מאפשר בחירת דירה באחד מפרויקטי אזורים ברחבי הארץ.
"בעצם, אנו באים ואומרים לדיירים: דירתכם העתידית תהיה שווה לצורך הדוגמא שלושה מיליון שקלים. קבלו מאיתנו את האופציה להמיר את הזכויות בדירה חדשה אחרת שלנו - היכנסו לסופרמרקט הגדול של אזורים ובחרו לכם באחת מדירות אזורים ברחבי הארץ. המודל הזה מהווה בשורה עצומה לדיירים, כי פעם אחת זה תופר לכל אחד את החליפה על-פי הצרכים האישיים שלו, ופעם שניה זה מאפשר לדיירים להתגבש כקבוצה הומוגנית ולבחור מהר מאוד את זהות היזם שיבצע את הפרויקט. זו נקודה חשובה מאוד, שכן בפרויקטים המאסיביים האלה יש לעיתים מאות בעלי הדירות וההסכמות לוקחות זמן רב מאוד. הדיירים כמובן בוחרים באופציה שלנו ברוב המקרים כי היא נותנת להם את המענה האופטימלי".
הם צריכים לקבל החלטה על המקום?
"לא. אנו מאפשרים להם לקבל את ההחלטה על התמורה העדיפה בעיניהם רק בהמשך הדרך, ברגע שהפרויקט ייצא לביצוע. אנו מבינים שהם לא יודעים בעצמם מה יהיה הצורך העתידי שלהם בעוד שלוש-ארבע שנים מרגע חתימת ההסכם ולכן אנו מפגינים גמישות בעניין".
מתי התחלתם עם המודל?
"המודל הושק פורמאלית לפני כחודש, כאשר כבר לפני כן הצענו את הרעיון בפני דיירים והתגובות היו מאוד חיוביות, והדבר מאפשר לנו להחתים עוד פרויקטים".
מה הרעיון שעמד מאחורי פיתוחו?
"יש כאן ראיה חברתית מובהקת. אנו אמנם חברה כלכלית, אבל יחד עם זאת אנו מבינים שההתחדשות העירונית היא ביסודה חברתית לכן פיתחנו את המודל הזה שמעניק פתרון נכון לדייר. בנוסף, אנו בודקים היום את היכולת לפעול בפריפריה ובאזורים די מורכבים מבחינה כלכלית, כמו למשל בעיר לוד בה אנו מקדמים כעת פרויקט.
"במקומות האלה אנו משלבים כוחות עם החברה הכלכלית מטעם העיריה, ומוסיפים פעילות חברתית, וכך שכונה ישנה וקשת-יום הופכת להיות מבוקשת יותר וערכי הדירות עולים בה, עוד לפני שאנו מתחילים בבנייה. אם זה יצליח, הדבר יהווה פתרון גם עבור התחדשות עירונית בפריפריה, מקומות שעד היום יזמים לא נכנסו אליהם ממש עקב אי-כדאיות כלכלית. אפשר לומר שהצלחנו להבין שאם לא נצליח לשלב את העניין החברתי למודל שלנו, זה לא יתרומם".
בשנת 2022 תתבטל תמ"א-38. האם אנו הולכים בעצם לקראת עתיד בו ישלטו בענף ההתחדשות העירונית רק החברות הגדולות הוותיקות? קורן משיב בחיוב: "המורכבות של התחום, הקשיים, האתגרים במהלך הדרך, והזמן הארוך שהפרויקטים לוקחים יאפשרו רק לחברות הגדולות לעסוק בתחום. פרויקט סטנדרטי של פינוי-בינוי, הכולל 300 יחידות דיור, יכול להגיע להיקף של 400 מיליון שקלים, כאשר צריך הון עצמי של 80 מליון שקלים להפקדה בבנק. יזמים קטנים כמובן שלא יכולים לעמוד בכך וגם אם יהיה יזם בינוני שיבצע פרויקט כזה הוא ייתקע אחרי פרויקט אחד. לכן, הדיירים צריכים להבין שזה שטח פעולה רק של חברות גדולות".
מהו נתח הפעילות של ההתחדשות העירונית מסך פעילותה הנוכחית של החברה?
"אנו צופים שכ-3,500 יחידות דיור של התחדשות עירונית ייכנסו לפעילות וסדר גודל כזה הוא מהפכה של ממש עבור אזורים. אם התחזיות שלנו יתממשו יהיו לנו היקפי פעילות גדולים מאוד ברחבי הארץ, מקומות בהם לא נותרו כמעט עתודות קרקע פנויות לבנייה, ואנו מברכים על כך כמובן".
מפת פרויקטים של אזורים