ראשון לציון נחשבת לאחת הערים שממנפות פרויקטים של התחדשות עירונית. היא ידועה גם כעיר הראשונה שהוסיפה זכויות בנייה, והכפילה את מספר הקומות על פי תוכנית רצ/106. כיום, מקודמים בעיר 251 פרויקטים של התחדשות העירונית. 98% מכלל הפרויקטים במסגרת תמ"א 38/1 לחיזוק הבניין.
השכונה המובילה בהיקף הפרויקטים של תמ"א 38 היא שכונת רמז, הממוקמת במערב הישן של העיר. שכונת רמז המאופיינת בבנייה נמוכה עד 4 קומות, מהווה מוקד אטרקטיבי למשפחות צעירות. אחריה בהפרש ניכר ניצבות שכונות רמב"ם ואברמוביץ. לעומת זאת, במערב ראשון לציון, אין כמעט פרויקטים באזור, וזאת משום שהבנייה חדשה.
עיריית ראשון לציון ראתה חשיבות רבה ביישום פרויקטים של התחדשות עירונית. עדות לכך היא הקצאת המשאבים שהפנתה לנושא בשנים שחלפו מאז נכנסה תקנת תמ"א 38. ב-2015 החברה הכלכלית של ראשון לציון, החלה לשמש כיזמית של תמ"א 38/1 ותמ"א 38/2. החברה ניסתה לקדם למעלה מ-60 פרויקטים, חלקם לא היו בהכרח בעלי כדאיות כלכלית. צעד זה נועד כדי להילחם בתופעת המאכערים, ולהוות אלטרנטיבה למיעוט היזמים המומחים בתחום.
אך הרצון העז של הרשות המקומית לקדם התחדשות עירונית נתקל בהתנגדות של תושבי אחת השכונות בעיר לפני מספר שנים. לאחר שהוגשה עתירה לבימ"ש, הוקפאה הוצאת היתרי בנייה לתמ"א 38. עיריית ראשון לציון לא ויתרה, והגישה ערעור לעליון. בסופו של דבר, העליון קבע שאין מקום לעכב היתרים לתמ"א 38 במתחמים בעיר בהם לא נוצלה מכסת יחידות הדיור.
רז קינסטליך, ראש העיר הנכנס של ראשון לציון, שימש בעברו כחבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. טרם כניסתו לתפקיד טען, כי בראשון לציון אין מספיק התחדשות עירונית. הוא הכריז כי הוא הולך לשים דגש על תמ"א 38 ובעיקר על תוכניות לפינוי בינוי, המייצרות התחדשות אמיתית ומסייעות לשכונות לקבל אופי שונה.
סגור